Wat is wholesale inkoop en wat zijn de voordelen?

Auteur: Stephan Homan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen, blogs en podcasts van Pocos

Ben je bekend met de voordelen van wholesale inkoop?

We zetten ze graag voor je op een rijtje

Je eigen marges bepalen

Een van de grootste voordelen van wholesale diensten is de vrijheid om zelf te bepalen wat je voor je dienstverlening aan je klant in rekening brengt. Uiteraard is het belangrijk om marktconform te zijn met je prijsstelling, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe jij de dienst levert, tegen welke prijs en welke marge je berekent. Ook bepaal je in veel gevallen zelf de looptijd van de contractuele verplichtingen.

Vrijheid in dienstverlening en service

Omdat je de dienst als halffabricaat inkoopt, kun je zelf aan de meeste knoppen zitten. Jij bepaalt hoe je de klantomgeving inricht en beheert. Ook bepaal je zelf hoe je de dienst levert, beheert, adopteert en aanbiedt aan je klant. Hiervoor gelden geen restricties. Aan de ene kant heb je dus heel veel vrijheid, terwijl je aan de andere kant alle voordelen hebt van een professioneel platform dat dag en nacht beheerd en gemonitord wordt. Zo kun jij maximaal focussen op je klant en zijn wensen en eisen.

Factuurrelatie

Als je een dienst wholesale afneemt, breng je deze zelf in rekening aan je klant en bepaal je dus ook je eigen marges. Je hebt daarbij zelf een factuurrelatie met de klant; het is en blijft jouw klant, jouw contract en jouw inkomen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je bedrijf groeit in waarde en je voorzien bent van een inkomstenbron met een termijn die jij daar zelf aanhangt. Op deze wijze waarde toekennen aan je bedrijf is belangrijk met het oog op de toekomst en je liquiditeit. Een eigen klantenbase met een factuurrelatie biedt een betere lock-in en zorgt ervoor dat je onderneming in potentie veel meer waard is dan wanneer je producten en diensten wederverkoopt, zonder een factuurrelatie/contract met je klant. Het is belangrijk voor een eventuele exit-strategie. In een ander artikel zullen we dit onderwerp uitvoerig bespreken.

Controle over je dienstverlening en continuïteit

Je bepaalt zelf hoe je de dienst aankleedt en levert. Als je ervoor kiest om diensten te resellen, is de factuur eigenaar in de lead omtrent de ontwikkelingen en keuzes in het verdienmodel. Met wholesale diensten bepaal je zelf wat het beste bij je past. Biedt jouw leverancier niet meer de oplossing waar jij achter staat of sla je zelf een andere weg in, dan heb je meer vrijheid over je eigen klanten en de geboden oplossingen. Jij bepaalt immers waar je deze onderbrengt en het staat je vrij om diensten onder contract met jouw klant aan te passen als dat nodig is. Onder agentuur heb je geen of nauwelijks invloed op de dienstverlening aan ‘jouw klant’.

 

Terug naar overzicht

 

Veelgestelde vragen

Wat is wholesale inkoop?

Als je een dienst wholesale afneemt, breng je deze zelf in rekening aan je klant en bepaal je dus ook je eigen marges. Je hebt daarbij zelf een factuurrelatie met de klant.

Wat is retail inkoop?

Als je verkoopt op basis van Retail dan lever je een dienst of product uit naam van de operator. Voor deze transactie ontvang je vaak een eenmalige vergoeding en afhankelijk van je volume een commissie per maand.

Wat is een wholesale provider?

Een wholesale provider levert enkel aan het partnerkanaal en niet aan eindklanten.

Meer weten of een afspraak maken?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons. Zoals gezegd: geheel vrijblijvend, gewoon kennis maken!