Wat is een SIP-trunk en hoe voorkom je fraude?

Blog Wendy Dries

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen, blogs en podcasts van Pocos

SIP-trunk

Wat is een SIP-trunk nu eigenlijk en waar staat SIP voor? Deze vraag heb ik mezelf gesteld voordat ik begon aan het schrijven van deze blog. SIP staat voor Session Initiation Protocol. Een SIP trunk wordt gebruikt om een bedrijfstelefooncentrale (PBX) of een los telefoontoestel te koppelen met het wereldwijde openbare telefoonnetwerk via het Internet of een ander IP netwerk. Hierdoor kunnen de gebruikers bellen naar de hele wereld en gebeld worden vanuit de hele wereld.

Je kunt een SIP-trunk dus ook wel vergelijken met een traditionele telefoonlijn, met het grootste verschil dat de gesprekken via een IP lijn lopen i.p.v. een telefoonlijn.

Nu deze vraag opgehelderd is ben ik benieuwd naar wat de Pocos SIP-trunk nu zo aantrekkelijk maakt en hoe eventuele kans op fraude geminimaliseerd wordt.

Zoals je van Pocos gewend bent, levert Pocos SIP-trunks op een technisch hoogwaardig platform. Wanneer je ook een verbinding van Pocos afneemt, wordt QoS, oftewel Quality of Service, gegarandeerd. Zo ontstaan er geen haperende gesprekken, wel zo fijn toch?

De SIP-trunk kan eenvoudig via de Pocos portal worden aangevraagd. Pocos levert bij elke SIP-trunk een 085- telefoonnummer mee zodat je direct gebruik kan maken van de dienst. De SIP-trunk is na het aanvragen en activeren via Pulse direct beschikbaar voor gebruik. Daarbij kun je het aantal kanalen en het gekozen belplan op een SIP-trunk zelf heel eenvoudig wijzigen in onze portal zo vaak je maar wenst. De wijziging is direct actief. Ideaal toch?

Verder biedt Pocos ook tools om fraude op SIP-trunks te voorkomen. Zo kan er een kredietlimiet ingesteld worden en wordt Rate limiting toegepast. Wanneer een kredietlimiet is bereikt op een SIP-trunk wordt het uitbellen naar internationale- en premium telefoonnummers geblokkeerd. Wanneer 80% van het kredietlimiet is bereikt, wordt er automatisch een e-mail gestuurd naar de reseller. Rate limiting wordt gebruikt om het uitgaande verkeer te controleren en zo dus ook fraude te minimaliseren. Wanneer rate limiting wordt getriggerd is het bellen naar enkel de specifieke bestemming tijdelijk niet mogelijk.

Wat kun je zelf doen om fraude te voorkomen?

Naast het gebruik van rate limiting en het instellen van een kredietlimiet zijn er nog twee tips om de kans op fraude te minimaliseren.

  • IP adressen die de SIP-trunk mogen gebruiken beperken door IP adressen op een whitelist te plaatsen via onze portal. Dit betekent dan dat alle andere IP adressen geen toegang hebben.
  • Blokkeer toegang tot betaalnummers en dure internationale bestemmingen. Via het SIP-trunk abonnement in Pulse wordt de mogelijkheid geboden om bepaalde telefoonnummers en prefixes permanent te blokkeren die niet aan gekozen mogen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld +31909 en +31906 premium rate servicenummers of anonieme telefoonnummers.

Bij Pocos kun je een SIP-trunk bestellen startend vanaf 1 kanaal en daarbij zijn er diverse type abonnementen om belverkeer af te nemen en af te kopen. Waar wacht je nog op? Meer weten? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we graag verder.

 

Meer over de Pocos SIP trunks

 

Terug naar overzicht

 

Veelgestelde vragen

 

Meer weten of een afspraak maken?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons. Zoals gezegd: geheel vrijblijvend, gewoon kennis maken!